Figyelem! Tekintettel arra, hogy a magyar kormány a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében 2020. március 17-től minden rendezvényt betiltott, a tilalom feloldásáig minden Nyitott Akadémia előadás elmarad vagy új időpontra kerül. Bővebb információ a Nyitott Akadémia jelenlegi működéséről itt.
Dudits Dénes

Családi örökségünk és függőségeink
Hogyan válik csapdává a boldogságkeresés?

21. október

Részletek

 • Dátum:

  2019. október 21., hétfő

 • Helyszín:

  SZEGED

  Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - Kamarai Székház és Konferenciaközpont - 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.

  Bővebb információ a helyszínről…

 • 1508-dudits-denes.jpg

  19:00

  Dudits Dénes

  intervencionista szakember

  Bővebb információ a szerzőről…

  Családi örökségünk és függőségeink - Hogyan válik csapdává a boldogságkeresés?

Ismertető

Dudits Dénes intervencionista szakember, az Életmentő könyv szerzője.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve óta már széles körben ismert, hogy családi örökségünk bizonyos területeken és helyzetekben beszűkítheti cselekvési szabadságunkat, újra meg újra beledöccentve minket a felmenőink által kitaposott nyomvályúba.

Ilyen terület a szenvedélybetegség is. A függőség kialakulásának okai között szinte mindig az is ott szerepel, hogy az adott személy ősei közül valaki – a megfelelő problémakezelési módszerek ismeretének hiányában – az alkoholt vagy a drogot hívta segítségül a boldoguláshoz. Ezzel pedig egy olyan viselkedésmintát alakított ki, amelyet hajlamként átörökített az utódaira is.

A családunk múltjára fontos tudatosan reflektálnunk, mert így könnyebben megszabadulhatunk mindattól az életünket megkeserítő haragtól, vádaskodástól, szégyenérzettől és bűntudattól, amely a függőséghez kapcsolódik a család tagjaiban. Ha megértjük a helyzetünket, nem kell többé egymást hibáztatnunk, és megakadályozhatjuk, hogy a következő generációnak is ugyanezekkel a problémákkal kelljen küzdenie.

Dudits Dénes előadása számos alapvető kérdésre ad választ: Kiket veszélyeztet a függőség? Hogyan alakul ki? Miről ismerhető fel? Miként terjed? És hogyan lehet segíteni azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek? Az előadó egykori szenvedélybetegként saját magát használja demonstrációs eszközként, így a jelenlévők egyfajta lelki élveboncolásnak lehetnek tanúi, hogy alaposan megismerhessék ezt a betegséget, és megérthessék, hogyan lehet fokról fokra megszabadulni tőle.